Endüstri Mühendisliğinin Geleceği

Endüstri Mühendisliği geleceği olan bir meslek midir?

Endüstri mühendisliği, eskimeyen ve eskimesi söz konusu olmayan mühendislik disiplinlerinden biridir. Bunun en önemli sebebi, endüstri mühendisliğinin sürekli kendisini yenilemesi, güncel gelişmeler ile barışık olması ve sürekli yeni çözüm yöntemleri ile metodolojileri geliştiren bir disiplin olmasıdır. Aşağıdaki haberler, endüstri mühendisliğinin gelecekte de popüler olmaya devam edeceğini göstermektedir:

  • Endüstri mühendisliği, 2009 yılında yayımlanan “İşte geleceğin gözde meslekleri” başlıklı haberde yer alan 18 meslekten biridir. (Bkz. [6])
  • Endüstri mühendisleri, “2014’ün en iyi 10 mesleği” arasında bulunan, aktüer, matematikçi, istatistikçi, veri bilimcisi ve yazılım mühendisi olarak çalışabilmektedir. (Bkz. [7])
  • Endüstri mühendisleri, “Geleceğin en iyi 20 mesleği” arasında bulunan, genel ve operasyon müdürü, pazar araştırması ve pazarlama analisti uzmanı, denetçi, medikal ve sağlık hizmetleri müdürü ve yönetim analisti olarak da çalışabilmektedir. (Bkz. [8])
  • Endüstri Mühendisliği, Career Builder ve EMSI (Economic Modeling Specialists International) ortaklığı ile belirlenen “2015’in en iyi 10 mesleği” arasında yer alan tek mühendislik dalı olmuştur. Endüstri mühendisleri, listede yer alan diğer işlerden, “satış temsilcisi ve yöneticisi, yazılımcı, web tasarımcısı ile tıp/sağlık hizmetleri yöneticisi” olarak da çalışabilmektedir. (Bkz.[9]).
  • Endüstri Mühendisleri, 2017 yılında yayınlanan “İş dünyasının en iyi meslekleri” listesinde yer alan ilk 5’teki istatistikçi, matematikçi, finansal danışman, aktüer ve yöneylem araştırması analisti olarak çalışabilmektedir. (Yöneylem Araştırması, Endüstri Mühendisliğinin alt çalışma alanlarından biridir. İstatistik, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde temel çalışma alanlarından biridir.) (Bkz. [10])
  • Günümüzün en popüler iş alanlarından birisi olarak görülen veri bilimi, olasılık/istatistik, optimizasyon ve bilgisayar programlama alanında eğitim alınmasını gerektirmektedir. Endüstri Mühendisliği eğitim programlarında, bu konular, temel dersler olarak görülmektedir. Birçok endüstri mühendisi, halen veri bilimcisi olarak çalışmaktadır.
  • 4’üncü Sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ın temel amacı, verimliliğin arttırılmasıdır. Endüstri Mühendisliği, Kalite ve Verimlilik Mühendisliği olarak nitelendirilir ve temel gayesi, veri analizi ve modellemeye dayalı olarak optimal kararların alınmasının sağlanmasıdır. Endüstri 4.0 ile birlikte, veriye ulaşmak daha kolay hale gelmiş   endüstri mühendislerine olan ihtiyaç artmıştır.
  • 2011 yılında 183 CEO ve genel müdür ile yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki CEO’ların %52’si mühendislik kökenine, %20’si işletme kökenine sahiptir. Mühendislikler arasında, endüstri mühendisliği ile makine mühendisliği %31’lik bir oranla başı çekmektedir. %31’lik oran içinde, bazı sektörler hariç, endüstri mühendislerinin ağırlıklı olduğunu söylemek mümkündür. (Bkz.[11]) (İlgili bağlantı) Türkiye’deki ve dünyadaki büyük firmalarda/kurumlarda (Turkcell, Unilever, Microsoft Türkiye, Marks&Spencer, ETİ, Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı, Wells Fargo, Apple), üst seviye yönetici (CEO, bakan, başkan yardımcısı) olarak çalışmış endüstri mühendisleri bulunmaktadır. (Bkz. [12])
  • 2016 yılında Fortune Türkiye ve Data Expert işbirliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Etkin Finans Yöneticileri” araştırmasına göre, ilk 50’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır. (Bkz. [13])
  • 2015 yılında CIO dergisi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Etkin Bilgi Yöneticileri” değerlendirmesine göre, ilk 20’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır. (Bkz. [14])

Özetle, “Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot, geri kalan her şey için Endüstri Mühendisi” ifadesinde önemli bir gerçeklik payı vardır.

Yazımızı endüstri mühendislerinin problemlere yaklaşım farkını anlatan bir anlatı ile sonlandıralım (Bkz.[15]).

İtalya’nın Pisa şehrinde bulunan belirli bir eğime sahip olan Pisa Kulesi’nin yüksekliğinin nasıl bulunabileceği sorulduğunda matematikçi; Pisa Kulesi’nin gölgesi düştüğü zaman Pisagor bağıntısını kullanarak kulenin yüksekliğini bulabileceğini söyler. İnşaat Mühendisi; kulenin tepesinden aşağıya bir şakül salıp şakülün ip uzunluğu yardımıyla bulabileceğini söyler. Endüstri Mühendisi ise şu cevabı verir; “Yahu bu kadar uğraşmaya ne gerek var gider görevliye sorarım cevabını verir”.

Sorularınız için ibrahim.akgun@agu.edu.tr

Kaynaklar

[1] Brandeau, M.L., Sainfont, F., Pierskalla W.P. Operations Research and Healthcare: A Handbook of Methods and Applications, Kluwer Academic Publishers, New York, 2005.

[2] Alves, C.J.S., Pardalos, P.M., Vicente, L.N. Optimization in Medicine, Springer, 2008.

[3]Yih, Y. Handbook of Healthcare Delivery Systems, CRC Press, 2011.

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_engineering

[5] https://burcuozcelik.wordpress.com/2011/03/06/turkiyede-ceo-profili-bogazicili-odtulu-muhendis-ve-satis-kokenliler-4/

[6] http://www.milliyet.com.tr/iste–font-color-navy–gelecegin-meslekleri—font-/ekonomi/ekonomidetay/15.07.2009/ 1117742/default.htm

[7] http://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/2015in-en-kotu-ve-en-iyi-meslekleri/100614/12

[8] http://www.endustrimuhendisligim.com/endustri-muhendisligi-ile-ilgili-hosunuza-gidecek-5-bilgi

[9] http://www.businessinsider.com/best-jobs-for-2015-2014-11#industrial-engineer-

[10] https://www.usnews.com/info/blogs/press-room/articles/2017-01-11/us-news-announces-the-2017-best-jobs

[11] https://burcuozcelik.wordpress.com/2011/03/06/turkiyede-ceo-profili-bogazicili-odtulu-muhendis-ve-satis-kokenliler-4/

[12]https://www.endustrimuhendisligim.com/category/size-ozel/4-unlu-endustri-muhendisleri/

[13] https://www.endustrimuhendisligim.com/en-etkin-cfo-lar-aciklandi-iste-endustri-muhendisleri/

[14]https://www.endustrimuhendisligim.com/cio-odullerine-endustri-muhendisi-damgasi/

[15] http://www.sauemk.com/vitrin/endustri-muhendisligi-nedir-ne-degildir.html