Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği hakkında merak edilen sorular?

 

Bölüm Başkanınından Öğrencilere Mesaj

Sevgili Öğrenciler:

 Abdullah Gül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne sizleri içtenlikle selamlıyorum. Bölümümüz, üniversitemizin yenilikçilik, girişimcilik ve toplumsal fayda odaklı "üçüncü nesil üniversite" vizyonunu paylaşmakta ve bu doğrultuda ilerlemektedir. Günümüz, Endüstri 4.0, yapay zeka, büyük veri ve dijital dönüşüm gibi kavramların iş dünyasını şekillendirdiği, hızla değişen bir çağdır. Bu dinamik ortamda endüstri mühendisleri, teknoloji

...

 Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühendisliği

Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot, geri kalan her şey için Endüstri Mühendisi’ ifadesi, fazla iddialı gibi gözükmekle beraber, endüstri mühendisleri ile ilgili fiili bir durumu, biraz da eksik olarak ifade etmektedir. Çünkü bir endüstri mühendisi, hemen hemen her sektörde çalışma imkanı bulabildiği gibi, doktor, avukat ve astronota da, işlerini daha iyi yapabilmeleri için destek olabilir. Nitekim hastanelerde, adliyelerde ve NASA gibi uzay ve havacılık ile ilgili kurumlarda da fazla sayıda endüstri mühendisi istihdam edilmektedir.

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri  Mühendisleri Nerede Çalışır?

Endüstri mühendislerinin çalışma alanlarının farklılığını çeşitli kaynaklardan görmek mümkündür. Örneğin, Wikipedia’da, Finans Mühendisliği, Proje Yönetimi, Maliyet Mühendisliği, Kalite Mühendisliği, Yöneylem Araştırması/Yönetim Bilimi, Lojistik, Mühendislik Yönetimi, Ergonomi, Danışmanlık, Emniyet Mühendisliği, Muhasebe ve Tesis Yönetimi gibi endüstri mühendislerinin ilgilendiği 18 farklı alandan bahsedilmektedir (Bkz. [4]).

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühendisi Üst Seviyede Yönetici Olabilir mi?

Bir endüstri mühendisi, kendi ilgi alanına ve yeteneklerine uygun herhangi bir sektörde kariyer yapma imkanına ve hatta kariyerini üst seviye yönetici olarak noktalama imkanına sahiptir.

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühedisliğinin Tanımı

Endüstri mühendislerinin çok farklı sektörlerde çok farklı işler yapması nedeniyle,  endüstri mühendisliğinin formal bir tanımını vermek ve sınırlarını çizmek çok zor olsa da, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Endüstri Mühendisleri Enstitüsü (Institute of Industrial Engineers) tarafından verilen aşağıdaki tanım genel olarak kabul görmektedir: 

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühendisliği Nasıl Bir Eğitim Alır?

Endüstri mühendisleri, hem mühendislik hem de işletme alanını entegre eden bir eğitim alırlar. Bu eğitim, mühendislik ve işletme alanlarından alınacak dersler ve içeriklerine bağlı olarak çok farklı şekillerde tasarlanabilir. Ancak hemen hemen tüm programlarda, olasılık, istatistik, optimizasyon, karar ve risk analizi, simülasyon, yöneylem araştırması, iş/süreç analizi, muhasebe, maliyet analizi, ekonomi, bilgisayar bilimi ve programlama gibi temel dersler öğretilir.

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühendisliğinin Geleceği

Endüstri mühendisliği, eskimeyen ve eskimesi söz konusu olmayan mühendislik disiplinlerinden biridir. Bunun en önemli sebebi, endüstri mühendisliğinin sürekli kendisini yenilemesi, güncel gelişmeler ile barışık olması ve sürekli yeni çözüm yöntemleri ile metodolojileri geliştiren bir disiplin olmasıdır.

...

Devamı için tıklayınız...


Endüstri Mühendisi Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Bir endüstri mühendisi, diğer tüm mühendisliklerde olduğu gibi, analiz yapar, problem çözer ve sistem tasarımı yapar. Ancak endüstri mühendisliğinin ilgi alanında olan sistemler, diğer mühendisliklerden çok daha farklıdır. Bir makine mühendisi makine sistemlerine, bir bilgisayar mühendisi bilgisayar sistemlerine, bir elektrik-elektronik mühendisi elektrik-elektronik sistemlere odaklanırken, endüstri mühendisliği, insan, makine, malzeme, bilgi, para ve enerji gibi kaynakları kullanan karmaşık sistemlere ve süreçlere odaklanmaktadır.

...

Devamı için tıklayınız...