AGÜ’de Endüstri Mühendisliği Okumak – Ramis Akın Korkmaz

11 Ağustos 2018

http://www.aguendustri.com/wp-content/uploads/2018/08/D6A7347.jpg

Merhabalar, sizlere AGÜ’de Endüstri Mühendisliği bölümü okumayı tercih ederseniz önünüzdeki beş senede sizi nelerin beklediğini anlatacağım.

Öncelikle AGÜ’nün filmlerde veya dizilerde gördüğünüz ya da çevrenizde duyduğunuz gibi bir üniversite olmadığı gerçeğiyle yüzleşmelisiniz. Burası yeni nesil üniversitelerin öncüsü olma hedefiyle kurulmuş ve bu yolda istikrarlı adımlarla ilerleyen bir devlet üniversitesidir. 100-200 kişilik kocaman amfi dersliklerle karşılaşmayacaksınız öncelikle, çünkü tüm bölümlerde kontenjanlar düşük tutularak eğitimin daha interaktif yapılması sağlanıyor.

Konaklamanız için YKS puanı sıralamasında ilk 30.000’deyseniz, AGÜ’de ücretsiz konaklamanın eşsiz ayrıcalıklarına kavuşacaksınız. Kalacağınız yerler kampüs içinde restore edilmiş taş binalardan oluşan butik bir tatil köyünü andırmakta.

AGÜ’de tüm bölümlerde eğitim %100 İngilizce yapıldığı için hemen hemen herkes bir yıllık zorunlu hazırlık eğitimine katılacaktır. Bu hazırlık eğitimi boyunca lisans eğitimi için gerekli olan tüm becerileri kazanacak ve gerçekten eğlenerek öğreneceksiniz. Hazırlık eğitimin sonunda eğer ilk 1000’den yerleştiyseniz ABD’de dil eğitimi hakkı da kazanacaksınız.

Lisans eğitimine başladığınızda ise ilk yıl ortak dersleri de kapsayan bir müfredat ile diğer bölümlerden öğrencilerle aynı dersleri alarak birlikte çalışmalar gerçekleştirecek ve disiplinlerarası projelerin nasıl yapıldığını birinci elden tanıma fırsatı bulacaksınız. Bunun en iyi örneği ilk dönem küresel sorunlara çözüm arayacağınız, ikinci dönemse girişimcilik ve yenileşme odaklı AGUWAYS dersidir.

İkinci sınıfa geçmeden ve çok az mühendislik bilgisi bilerek 30 iş günü yaz stajı yapacaksınız. Bu stajda benim öğrendiğim en temel şey sabah kalkıp da “ilk derse girmesem de olur” diyemeden her gün erken kalkıp yatmaktı. Bu düzene alıştıktan sonraysa iş dünyasını ve mühendis olarak çalışmayı keşfetmek kalıyor.

İkinci sınıf ve sonrasındaki eğitim hayatınız boyunca ise “mühendis” ünvanını taşımak için gerekli bütün teorik ve pratik bilgiyi kazanacaksınız. Daha çok staj ve daha çok projeyle bir işi zamanında ve düzgün teslim etmeyi, bunun için de bir insanın ne kadar uykusuz kalabileceğini ve buna rağmen nasıl hala şevkle çalışabileceğini öğreneceksiniz.

Belki sıkça duyduğunuz belki de yabancısı olduğunuz “Üniversite Sanayi İş Birliği” kapsamında AGÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde neredeyse tüm derslerin projelerinde bir firma ile birlikte proje yapacaksınız. Bu firmalar kolay ulaşım ve iletişim için çoğunlukla Kayseri içinde olmakla birlikte şehir dışındaki büyük firmalarla da projeler yapılmakta. Örnek vermek gerekirse ikinci sınıfta Kayseri’de bulunan bir yatak fabrikasına haftada yarım gün proje amaçlı gidiyorduk. Üçüncü sınıfta ise bir dersimizin tamamını fabrikada tamamladık. Bu projelerle okuldan sanayi ve saha deneyimi olan mühendisler olarak mezun olacaksınız. Bu kazanımlar, sizin diğer mühendislerle aranızdaki farkınız olacaktır.