Endüstri mühendisliğinin ne olduğu ile ilgili yazımı okumadıysan eğer okumanı öneririm. Endüstri Mühendisliği ilk mezunlarından biri olarak, aldığım eğitimi anlatmam senin aklında olan soruları cevaplamak için iyi bir yöntem olabilir. Eğitimin temelde üç amacı var. Bu amaçları şu şekilde sıralayabiliriz; problemi tanımlayabilmek için gerekli bakış açısını kazandırmak, problemi çözebilmek için gerekli araçları öğretmek ve çözüm yöntemlerinin doğruluğunu kontrol edebilmek.
Problemleri tanımlamak, endüstri mühendisliğinin en önemli aşaması ve bu kapsamda genel olarak eleştirici, sürekli neden sorusunu soran bir yapıya sahip olabilmek gerekiyor. Bunları öğrenmek için “Exploring Profession”, “Business Process Management” gibi dersler alınır. Bu derslerde mesleği tanıma ve süreç yönetiminin nasıl olması gerektiği ile ilgili konular öğrenilir. Mesleğin temel taşını oluşturan bu dersler, bana sorarsanız en önemli kısım. Çünkü daha sonra öğreneceklerinizi doğru bir problem tanımı üzerinde uygulamamanız durumunda çözülemeyen problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek.
Problemi tanımladıktan sonra çözüme kavuşabilmek için araçlar kullanmak gerekir. Bu alanda ise “Mathematical Modelling”, “Statistics” veya “Simulation” gibi dersler alınır. Bu derslerde ise sorunları çözebilmek için ne kullanacağınızı öğrenirsiniz. Endüstri mühendisliğinin temellerinden biri olan matematiksel modelleme dersinde, gündelik hayat problemlerini matematiksel olarak nasıl ifade edebileceğinizi, mümkün olan en iyi cevabı nasıl bulabileceğinizi öğrenirsiniz. İstatistik gibi bir ders ise, bence her bireyin alması gereken bir ders. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayabilmek veya sayılarla söylenen yalanları yakalayabilmek için istatistik bilinmelidir. Bu araçlarla, sorunları çözdükten sonra çözümünüzün doğruluğunu kontrol etmelisiniz.
Bir şeye karar verirken birçok etkene dikkat etmelisiniz. En önemli kriterlerden birisi ise maliyettir. Maaliyet ile ilgili analiz yapabilmek için, “Engineering Economics and Cost Analysis” ve “Financial and Managering Accounting” derslerini alırsınız. Paranın yıllar içindeki değişen değerini ve finansal analiz yapmak bu dersler sonunda kazanılan kazanımlardır. Maliyet ve diğer kriterleri değerlendirmek için “Decision and Risk Analysis” dersi alınır. Bu derste farklı alternatifler nasıl değerlendirilmelidir veya karar verirken karşılaşılan tuzaklar hakkında bilgi verilir.
Genel bir kanı vardır. Üniversitede öğrendiklerini asla gerçek hayatta kullanmazsın derler. Aslında haklılar fakat kaçırdıkları bir nokta var. Birçok üniversitede, öğrencilere öğrendiklerini uygulama şansı verilmez. Bu nedenle de öğrenci öğrendiklerini nasıl uygulaması gerektiğini hiçbir zaman bilmez. İş hayatına başladığında da sudan çıkmış balık gibi ne öğrendiğini unutur ve sadece ona verilen işleri yapmaya devam eder. AGÜ’de ise bu durum biraz farklı. Okurken ne kadar sinir bozucu bulsak da yaparken kızsak da bugün faydasını gördüğüm projeler bu okulun bana kattığı en büyük yetkinliktir.
AGÜ Endüstri Mühendisliği’nde dersler sırasında öğrenilen konuları uygulamak için proje yapılır. Bu projeler, gerçek şirketlerle gerçek sorunlarla yapılır. Bu sorunları gidip tespit etmek, gerekli veriyi toplamak tamamen öğrencinin sorumluluğundadır. Gerçek dünyada iş yapabilmek için nelerin gerektiğini tam olarak burada öğrendik işte. Tüm bu projelerde öğrendiğin bilgiler ile bitirme projeni tamamlarsın. Bitirme projesi son sınıfta yapılan toplamda 20 kredilik, iki dönemlik bir dağ. Bu dağı aşmak içinse, bıkmadan ve yılmadan çalışmak, tırmanmak gerekiyor. Bitirme projeleri iş hayatına, gerçek sektöre açılan bir kapı ve bazen ilk işinizi belirlemede de oldukça önemli bir rol alıyor.
Öğrendiğim kadarıyla, sektörde yalnızca iyi iş yapmak değil, iyi bir çalışan olmak da önemli. İyi çalışanın nasıl olacağını öğrenmenin en kolay yolu da staj yapmak. AGÜ Endüstri Mühendisliği’nden mezun olmak için 100 iş günü staj yapman zorunlu. Bu stajları yurt içi ve dışında istediğin yerde yapabilirsin. Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçerken, nerdeyse hiçbir şey bilmiyorken bile staj yapmak gerekiyor. Amaç ise iş hayatıyla tanışmak ve onu tanımak. Bu staj başka hiçbir yerde yok. Yaparken ne kadar zor gelse de sonrasında CV’ne katkısı ve öğrendiklerin en büyük karın oluyor.
Umarım bu anlattıklarım aklındaki bazı sorulara cevap olabilmiştir. Aldığım eğitimle ilgili kafamda hiçbir soru işareti olmadı bugüne kadar. Kaliteli bir eğitim aldığımdan eminim, herhangi bir iş yerinde bocalamadan iş yapabileceğime eminim ve eğitimimin bana kattığı özgüvenden oldukça memnunum. AGÜ Endüstri Mühendisliği, aday öğrencilerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir alternatiftir. Aklınızdaki sorular için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.