AGÜ Endüstri Mühendisliği’nde Neler yapabilirsin? – Merve Demirci

23 Temmuz 2018

Ben AGÜ endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Merve Demirci. Tercih dönemi herkesin hayatının dönüm noktası ve en önemli kararlarından biridir. Biz de endüstri mühendisliğinde karar verici ya da daha iyi karar vermeye yardımcı olan insanlarız aslında, bu nedenle tercih dönemindeki arkadaşlara daha iyi karar verebilmelerine yardımcı olmak adına kendi hikayemi paylaşmak istiyorum.

AGÜ sadece derslerden yüksek not alan değil, öğrendiklerini hayata geçirebilen mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle sadece size alanınızın sadece teorik kısmını değil, pratik kısmını da öğretiyorlar. Bölümümüzde ise bu kazanımları başarıyla elde etmek için diğer bölümlerin aksine 3 yıl staj yapıyoruz.

İlk stajımı Türkiye’de özel sektörde yapıp, üretim konusunda tecrübe edinme fırsatı yakaladım.  İkinci sınıfın başlarında farklı deneyimler kazanmak amacıyla Avrupa’daki ve Amerika’daki fırsatları araştırmaya başladım. Daha ilk denemelerimden birinde New Jersey’de çok büyük şirketlere danışmanlık hizmeti veren bir şirketten olumlu yanıt aldım ve bu benim için büyük bir sevinçti. Okulumuzda verilen dil eğitimi ve Gençlik Fabrikası’nın sağladığı yurtdışı imkanları sayesinde Erasmus sınavını zorlanmadan kazandım. Erasmus bursunun verdiği motivasyonla Amerika yerine Avrupa’da staj yapmaya karar verdim.

Karar ve araştırma aşamasında bölüm hocalarımdan yardım aldım, istediğimiz an bize yardımcı olmak için hazır olduğunu dile getiren hocalarımızla konuşup yaz tatilimi planladım. Akademik çalışma yapmak istiyordum ve birçok üniversite ve profesörle iletişime geçtim. Barcelona’da benim alanımla ilgili en başarılı araştırma gruplarından birinin başkanından çok olumlu bir yanıt aldım. Özgeçmişimi çok beğendiğini, beğenmesindeki en önemli nedenin; çok iyi bir dille kendimi ve hedeflerimi anlatmış olmamdan, ve sadece ikinci sınıf olmama rağmen pek çok projede yer almamdan etkilenmesinin olduğunu ve bir istisna yapıp beni kabul etmeye karar verdiklerini söyledi. Bunun ardından birkaç aylık bir sürenin sonunda Barcelona’da Universitat Pompeu Fabra Business Analytics araştırma grubunun tek stajyeri olarak çalışmaya başladım. 

Ne yapıyorsun kısmına gelecek olursak, Amazon gibi büyük şirketlerin sorunlarından biri olan dağıtım yerlerinin atanması, güzergahların oluşturulması, depoların konumlandırılması, belirsiz şartlar altında değişen durumların dikkate alınarak şirketlerin harcamalarını düşürülmesini amaçlayan bunu yaparken de lisans öğrencileri için zor kabul edilebilecek “metaheuristic” ve “simheuristic” yöntemleri denenmesi ve yöntemlerin karşılaştırılması üzerine çalışıyorum. Danışman hocamla projenin sonunda bir makale çıkarmayı hedefliyoruz. Normal şartlarda seviyemin çok üstünde görülebilecek bu çalışmalara AGÜ’de şans veriliyor ve bizden çok büyük işler bekleniyor. Bu da şu an staj yaptığım yerdeki profesör gibi insanların fark edebileceği bir kazanım olarak geri dönüyor size.

Yani endüstri mühendisi olursanız, hem de AGÜ’den mezun bir endüstri mühendisi olursanız diğer arkadaşlarım ve ben gibi çok farklı yerlerde ve alanlarda, diğer insanların çok zor, imkansız gördüğü problemleri çözebilecek ve çok başarılı işlere imza atabileceksiniz. Bu belki bir üniversitede alanınıza yeni yaklaşımlar kazandırmak olabilir, ya da Amazon için optimizasyon projeleri üretmek olabilir, ya da Google’da veri analizi üzerine çalışmak olabilir. Daha fazla soru için lütfen ulaşmaktan çekinmeyin.